Kinderen houden van verhalen, sprookjes en mythen. Kinderen houden ervan om te horen over vroeger, over toen zijzelf of hun ouders of grootouders klein waren. Kinderen houden van verhalen over de buurt waar ze wonen. Dankzij het vertellen van verhalen maken kinderen kennis met elkaar en met hun leefomgeving. Verhalen geven inzicht in de cultuur en laten kinderen ervaren dat ze onderdeel uit maken van een gemeenschap.

Met verhalen worden ongemerkt vele waarden overgedragen, en kunnen kinderen leren over eigenschappen als moed, vriendschap, tegenslag, inventiviteit en doorzettingsvermogen. Verhalen ontroeren, motiveren en inspireren. Kinderen herkennen zich in gebeurtenissen en gevoelens in verhalen. Belangrijke ervaringen en kennis worden overgedragen met verhalen en vaak zit er een wijze les verborgen in een verhaal.

Door het vertellen van verhalen oefenen kinderen hun mondelinge taalvaardigheid. Al sprekend krijgen ze de gelegenheid om met anderen kennis te maken, en ook met zichzelf: het uitspreken van woorden helpt om gedachten te vormen. Kinderen leren dat gedachten die ze al vertellend formuleren minstens zo waardevol zijn als woorden die op schrift staan. Het vertellen van verhalen draagt bij aan een goede sfeer in de klas. Kinderen leren gezichtsuitdrukkingen lezen en leren hoe ze op elkaar moeten reageren. Kinderen die moeite hebben met schrijven kunnen succeservaringen opdoen bij het vertellen.